Afslappende møbler til aktive sportsfolk

stol
f1

Det kan være rigtig vigtigt at have gode ergonomiske møbler, hvis man er en aktiv person. Enhver, som nyder at bruge sin krop aktivt enten på arbejdet eller i fritiden kender alt for godt følelsen af DOMS – eller ”Delayed Onset Muscle Soreness”. Der er følelsen af ens muskler der er helt døde, efter en god omgang træning eller aktiv motion. Det kommer som regel et par timer efter øvelserne, men det er oftest værst, når det er dagen efter. Når man har DOMS kan det være rigtig sundt for kroppen, at have nogle gode ergonomiske møbler at kunne gøre brug af. Dette kan være ting som sofaer og lænestole, som kan være bygget til aktive sportsfolk. Disse møbler vil nemlig passivt strække dine muskler ud og sørge for, at de bliver genopbygget på den ideelle måde.

 

Hvorfor afslappende møbler?

Men hvorfor er det præcis disse møbler er så effektive? Som sagt forekommer der i størstedelen af træningsrelaterede tilfælde DOMS i en person. Om det er fordi man løfter tunge ting i træningscenteret eller tager en løbetur. Hvis du er en aktiv sportsperson gør du på et eller andet tidspunkt brug af dine muskler, og dette fører altså til udmattelse i dem. Det, der rent biologisk fungerer i kroppen når musklerne bliver brugt er rent faktisk, at de slides ned. Enhver træningssession handler i princippet om at slide sine muskler ned, hvilket man bl.a. kan gøre ved at løbe rigtig hurtigt, dyrke sport eller løfte tunge ting. DOMS er altså kroppens måde at udtrykke denne nedslidning af musklerne. Efter et maraton kan de fleste løbere som regel dårligt nok rejse sig – og det er netop fordi musklerne siger til hjernen at de ikke kan mere.

Og det er faktisk rigtig godt, for det er når musklerne bliver nedslidt, at de bygger sig selv op igen. Dette er en kompliceret proces, men basalt set så reparerer de sig selv bl.a. gennem proteinsyntesen, hvilket fører til, at de bliver endnu stærkere end før (for at undgå, at blive nedslidte igen). Afslappende møbler som sofaer, lænestole er derfor rigtig effektive, for mens du har denne DOMS giver de altså en lindrende effekt på dine muskler. Man får passivt strækket sine muskler mens man egentlig ikke gør noget, og dette kan være rigtig effektivt for ikke nok med, at dine DOMS vil gå væk hurtigere (og derved lade dig træne igen hurtigere), så vil de faktisk også give musklerne lidt bedre muligheder for, at bygge sig selv op større igen – altså gøre dig endnu stærkere/sundere, end hvis du ikke brugte disse sofaer, lænestole.